Z deževniki do domačega gnojila

Dobro oziroma hranilno prst za naše rastline lahko dobimo tudi s pomočjo deževnikov. Njihovi iztrebki, ki nastanejo po tem, ko predelajo hrano, vsebujejo namreč veliko hranilnih snovi in so odličen vir gnojila. So pa deževniki tudi odlični pomočniki za recikliranje mehkega organskega materiala. Ker pa na deževnike v naravi oziroma na vrtu ne moremo vplivati ali jih usmerjati, kje in kako naj se gibljejo, si lahko pri pridelavi tega naravnega gnojila pomagamo z gojilnicami deževnikov. Le te je mogoče kupiti v vrtnarijah, vrtnih centrih pa tudi preko spleta v specializiranih vrtnarskih podjetjih. Gojilnica deževnikov je običajno sestavljena iz skladovnice treh do štirih pladnjev, ki imajo v dnu luknje. Najnižji pladenj zbira tekoče odpadke, ki se cedijo iz zgornjih pladnjev. Ta tekočina je odlično tekoče gnojilo, ki ga prav tako koristno uporabimo za lepšo rast naših rastlin.

Na drugem pladnju so deževniki in hrana, ki jih ustreza, denimo kokosova vlakna, medtem ko na zgornje pladnje dajete kuhinjske odpadke. Ker deževniki hočejo jesti, jo skozi luknje v pladnjih mahnejo tja, kjer je hrana. Ko to, kar ste jim nastavili, prebavijo, izločijo iztrebke, ki jih kot odlično gnojilo dodajamo rastlinam v naših gredicah oziroma v lončkih.

Seveda pa vsi deževniki ne marajo kuhinjskih odpadkov, še posebej ne navadni deževniki, ki jih sicer najdemo na vrtu in jim je tamkajšnje organsko prehranjevanje veliko bolj pri srcu. Te posebne deževnike je zato najbolje kupiti skupaj z gojilnico, saj bomo le tako dobili tisto kar želimo – iz kuhinjskih odpadkov pridelano domače naravno gnojilo.