Žajbelj – najdragocenejše ljudsko zdravilo

Žajbelj je nekoč služil kot ljubezenski urok. V žajbljev list so fantje napravili tri luknje in potegnili skozi njih svoje lase ter lase svoje izvoljenke. Nato so list zakopali pod prag dekletove hiše, dekle pa se je čez noč zaljubilo v njih. Ste vedeli, da so Angleži, ki so zavezani tradiciji pitja čaja ob petih popoldan, že v 16. stoletju srkali predvsem žajbljev čaj? Šele pozneje, ob odkrivanju novega sveta, so začeli uporabljati čaje iz Indije in Kitajske, ki so bili bogati s teinom. Žajbljev čaj, ki krepi vitalnost, so vztrajno začeli izpodrivati čaji s teinom/kofeinom, ki pa vitalnost vsak dan po malem zmanjšujejo.

Žajbelj uživa ugled najpomembnejšega ljudskega zdravila. Če ga grgramo, pomaga proti vsem vrstam vnetja žrela. Uporablja se tudi pri odpravljanju težav, povezanih z ustnimi razjedami ali pri vnetju dlesni. Ker zdravi rane in zaustavlja kri, ga uporabljajo tudi kot razkužilo. Odpravlja neprijeten zadah, pomirja živce in koristi pri prebavnih motnjah (vetrovi, driska, vnetje črevesne ali želodčne sluznice). Na dihala deluje blagodejno ter blaži astmatične napade in kašelj, zmanjšuje potenje, znižuje količino sladkorja v krvi, pomaga pri sprožanju zaostale menstruacije in pri težavah v menopavzi, pomirja in spodbuja živčevje, lajša glavobol, znižuje vročino.

Proti prehladnim obolenjem dihal in za krepitev ustne sluznice je preventivno dobro večkrat na teden prežvečiti suh ali svež žajbljev list. Liste lahko uporabimo kot sestavino za izdelavo ustne vodice ali pa z njimi drgnemo zobe, da jim povrnemo belino. S poparkom dobimo čistilni losjon za kožo, ki ga lahko uporabimo tudi za potemnitev sivih las.

Žajbelj dokazano izboljšuje tudi spominske funkcije. V eni zadnjih študij sta sodelovali dve skupini odraslih. Ena je prejemala placebo, druga pa žajbelj. Že po eni uri so se članom skupine, ki je zaužila žajbelj, izboljšale spominske sposobnosti in pozornost. Zmanjšala se jim je tudi mentalna utrujenost.

Koristne recepte za uporabo žajblja najdete v februarski številki revije Narava zdravi.