S cvetnimi esencami nad čustvene težave

Kdo ve, kako bi ljudje reševali čustvene težave, če ne bi bilo angleškega zdravnika Edwarda Bacha, ki je cvetni rosi pripisal zdravilni učinek povezan z reševanjem prav teh težav. Bil je bakteriolog in homeopat in je želel čim bolj učinkovito in brez stranskih učinkov pomagati vsem trpečim pri razreševanju čustvenih in duševnih vzrokov njihovih telesnih težav. In čeprav se je cvetna rosa že dolgo uporablja pri zdravljenju, je šele on v 30. letih prejšnjega stoletja s poskusi ugotovil, da je s soncem obsijana rosa nosilec rastlinske vitalnosti in da nam ta lahko pomaga obnavljati našo življenjsko energijo. Bil je trdno prepričan, da se za vsako boleznijo skrivajo duševne in čustvene težave. Večino svojega časa je zato namenil raziskovanju in prepoznavanju blagih naravnih zdravil, ki naj bi ponovno uravnovesile tako duševnost kot srce.

Najprej je raziskoval črevesne bakterije iz katerih je izdeloval cepiva. Kot homeopat je razvil črevesne nozode. To so homeopatski pripravki iz črevesnih bakterij, ki pomagajo pri kroničnih boleznih. Potem pa se je posvetil cvetlicam in na osnovi nabiranja rose s cvetov razvil cvetne pripravke, ki so namenjeni predvsem vsakodnevnim čustvenim stanjem. Pomen teh pripravkov oziroma cvetnih esenc pa je v tem, da si z njihovo pomočjo ljudje hitreje povrnejo notranji mir in čustveno trdnost. Bacha zato štejejo za utemeljitelja cvetnega zdravljenja, ki se v svetu vse bolj uporablja. Bachov sistem cvetnega zdravljenja izhaja iz uporabe 38 pripravkov cvetov rastlin in studenčnice ter dodatnega Rešilnega zdravila. Pripravke pa izbiramo glede na trenutno čustveno stanje, ki ga najlažje določimo skozi »zrcala«, ki nam jih kažejo drugi. Vprašajmo se, kaj nam je pri drugih najbolj všeč oziroma, kaj nas najbolj odbija. In na podlagi tega izberemo tisto cvetlico, ki nam bo glede na naše stanje najbolj pomagala.

Prednost takšnega zdravljenja je v tem, da nam cvetlica ne more škodovati, tudi če izberemo napačno. Je pa res, da nam napačno izbrana tudi pomagala ne bo. Rešilno zdravilo, ki se uporablja v nujnih majhnih in velikih primerih in je bilo Bachu v bistvu najljubše, je kombinacija petih cvetličnih esenc: mirobalane (podvrste slive), srobota, nedotike, brškina in kobulastega ptičjega mleka, z njim pa si pomagamo ublažiti strah, paniko, stres in šok. Cvetlične esence se v glavnem uživajo po kapljicah, ki jih lahko raztopimo v vodi ali jih kanemo na ustnico, lahko pa se dodajajo tudi kopelim ali se nanašajo na čelo, zapestja ali pa uporabljajo v kremi. Vsaka cvetica ima svojo esenco, s katero pomaga pri čustvenih in drugih težavah ljudi.

Repikova esenca pomaga veselim ljudem, ki imajo skrivno težavo, da se rešijo vzroka zanjo.

Bukev spodbuja duh sočutja pri ljudeh, ki sicer ne prenašajo dobro ljudi, ki so drugačni od njih.

Esenca trepetlike je namenjena tistim ljudem, ki jih nenehno mučijo skrbi in tesnoba, vendar ne vedo oziroma ne morejo ugotoviti, česa se v resnici bojijo.

Mirobalana je priporočljiva predvsem za tiste ljudi, ki se sicer bojijo za svoje duševno zdravje in imajo občutek, da bodo doživeli živčni zlom. Pa tudi tisti, ki se bojijo, da bodo v svojem duševnem stanju poškodovali sebe ali druge bodo našli rešitev oziroma pomiritev v tej cvetni esenci.

Tavžentroža pa je v pomoč tistim, ki si preveč prizadevajo, da bi naučili druge, kako morajo reči ne. Esenca pa jim pomaga, da se pri tem prizadevanju sami preveč ne utrudijo.

Esenca cerata oziroma rožca pa je namenjena vzpodbujanju samozavesti oziroma ljudem pomaga, da ne poslušajo tujih nasvetov, temveč mislijo in se odločajo na podlagi lastnih prepričanj.

Kostanjev popek nauči ljudi, da uporabljajo lastne izkušnje in ne ponavljajo napak.

Esenca cikorije oziroma potrošnika pa je namenjena ljudem, ki so tako odvisni od ljubljenih oseb, da s tem v bistvu ogrožajo odnose z njimi.

Navadni srobot postavi ljudi, ki živijo v oblakih in sanjarijo o prihodnosti, na realna tla sedanjosti.

Lesnika pomaga pozdraviti občutke manjvrednosti in umazanosti.

Brest pa pomaga ljudem, ki imajo pretežko in preveliko odgovornost, da jo obvladajo.

Esenca rumenega svišča zagotovi novo energijo in navdušenje po hudem razočaranju.

Uleks pa pomaga tistim, ki se srečujejo z obupom, pesimizmom, nesmiselnostjo življenja. Obnovi optimizem in jim pomaga, da ugotovijo katere pozitivne korake lahko v resnici naredijo.

Vresje je namenjeno vsem vase zaverovanim ljudem, ki od drugih neprestano zahtevajo izkazovanje pozornosti, da postanejo v odnosu do drugih manj zahtevni.

Bodika pomaga sproščati jezo, napadalnost, ljubosumnost in sovraštvo ter vzpodbuja odprt, pozitiven pogled na svet

Kovačnik pa je namenjen ljudem, ki živijo v preteklosti in vedno znova podoživljajo pretekle napake pa tudi preteklo srečo.

Esenca gabra pomaga ljudem, ki so prenapeti in pod nenehnim stresom, ker imajo pred seboj pretežke naloge in se čutijo izčrpane in onemogle še preden se jih lotijo.

Nedotika je v pomoč kritičnim, vzdražljivim, vzkipljivim in naglim ljudem, takim, ki jih izjemno moti počasnost drugih ljudi.

Macesen pa vzpodbuja samozavest pri ljudeh, ki jih sicer preganja občutek, da so manj sposobni kot drugi ter jim pomaga pregnati občutek, da ne bodo uspešni.

 

Vir: 51. številka revije Narava zdravi, rubrika Za zdravo življenje

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Dodaj odgovor